Щоб вибрати опалювальну піч, необхідно врахувати багато факторів. Зараз дуже багато варіантів вітчизняного та зарубіжного виробництва, проте вибирати потрібно не лише відштовхуючись від фірми та зовнішнього вигляду.
Перше, на що треба дивитися, це потужність. Зверніть увагу на неї, вона вказана у паспорті. Саме цей показник визначає, чи вистачить печі для того, щоб обігріти вашу площу.
Як влаштована піч
Піч пекти своїми руками можна зробити цілком, тільки потрібно знати її пристрій. Класичним є наявність 2 елементів: топки та димоходу.
У топці спалюється паливо, тому матеріал має бути міцним і стійким. Як правило, роблять її із цегли, чавуну або каменю. Щоб визначити її розмір, потрібно брати до уваги те, що спалюватиметься в ній. Якщо ви топите дровами, вони повинні обов’язково входити в топку по довжині.
- У топці може бути як встановлений колосник, так і передбачається без нього пристрій. Якщо конструкція безколосникова, все спалюється на нижній панелі печі. Горіння відбувається нерівномірно, залишається багато продуктів відходів.
- Набагато практичніша в цьому плані колосникова конструкція. Колосник є решіткою, на якій і спалюється паливо. Завдяки нижньому обдування все горить рівномірно, всі залишки зсипаються в нижню частину печі.
Для того, щоб все горіло рівномірно, потрібно піддувало, яке можна відкрити і регулювати інтенсивність полум’я і час згоряння. У цьому випадку залишки, що не згоріли, потрібно своєчасно прибирати.
По димарю йдуть залишки згоряння у вигляді газу та диму. Вони так само бувають виконані з різного матеріалу, найчастіше роблять із цегли. Найчастіше труба буває круглою або квадратною, наскільки це дозволяє застосовуваний матеріал.
Найкраще вибирати круглу, тому в ній немає гострих кутів і різких поворотів, сажа не накопичується, а значить, і тяга краща. Цегла також має властивість руйнуватися під впливом диму. Тож зараз намагаються замінити його на щось стійкіше.
Види печей
Немає певної класифікації цього предмета, яка була б затверджена та погоджена. Є лише відносні ознаки, якими можна розділити печі на такі групи:
- За місцем, звідки вона походить, розрізняють російський варіант, голландський або шведський;
- Є опалювальні дров’яні печі, ті, що призначені лише для приготування та комбінований варіант.Найпрактичніший останній, його можна поставити в будь-яке приміщення, одночасно і обігріваючи його, і займаючись приготуванням;
- Матеріал, з якого виготовлений об’єкт, поділяє його на кам’яні, цегляні або залізні групи;
- Вони можуть бути як товстостінні, так і тонкостінні. Або бути оптимальним варіантом, який комбінує в собі одне та інше;
- Бують також закриті варіанти та відкриті, які представлені у вигляді каміна;
- Може бути різна форма печі, наприклад, кругла або квадратна;
- Димохід також поділяється на прямий та з кутом.
Класифікація печей за матеріалом
Якщо ви думаєте, яку піч поставити у будинку, розгляньте три матеріали, з яких можна її викласти. Наприклад, цегла здатна тривалий час зберігати в собі тепло, яке довго віддаватиме в опалювальне приміщення.
Вона функціонує автономно і не потребує додаткової системи. Можна використовувати її як опалювальну печі для дачі. Дехто переживає за її зовнішній вигляд, проте зараз безліч матеріалів для обробки, за допомогою яких можна надати естетичність.
Можна просто побілити, обробити її каменем або кахлем, навіть викласти плитку. Деякі навіть викладають малюнки чи візерунки, хтось змінює її фактуру.Варіантів точно багато, тому вибрати можна будь-хто.
Чавунні опалювальні печі також залишаються популярними, тому що мають у собі ряд переваг:
- Для неї не потрібно робити фундамент, тому установка буде простою;
- Безпечна за пожежною класифікацією;
- Якщо використовувати тверде паливо, можна придбати компактну піч, яка не займе багато простору;
- Для неї не потрібно облицювання, її зовнішній вигляд і без цього нормальний та акуратний;
- Зручна у використанні, тому що зараз сучасні моделі можуть бути оснащені автоматикою, за допомогою якої можна регулювати температуру;
- Недорого коштують;
- Високий коефіцієнт корисності, тому що при малій кількості палива, що спалюється, дають велику кількість тепла і довго не остигають.
Можна поставити і сталеву піч, проте має один істотний недолік – стінки її нагріваються і можуть обпалити при випадковому торканні.
Класифікація за типом конструкції
За типом конструкції можна розрізнити 4 великі групи:
- Опалювальна – може повністю замінити опалювальну систему в будинку або на дачі. Розміри бувають будь-яких. Їхня основна функція – швидко і просто нагріти приміщення, так що для дачного будиночка – ідеальний варіант. Конструкція проста, не має широкого асортименту видів та привабливості, за один раз може спалюватись велика кількість палива. Зазвичай топлять їх сухими дровами;
- Опалювально-варильна піч, можна не тільки гріти простір, а й готувати їжу.Можна розмістити на ній різні елементи, завдяки яким готування стане функціональнішим та різноманітнішим. Багато часто використовують пічку виключно для приготування;
- Варочний тип, який потрібен лише для приготування. Готування стає швидким і простим. При їх зведенні використовується мало матеріалу, якщо поставити таку грубку в невеликий простір, вона може успішно і обігрівати його;
- Печі вузької спрямованості. Можуть виготовлятись як на замовлення, так і самостійно. Зазвичай призначені для конкретних приміщень, наприклад гаража або теплиці.
Вибір місця встановлення
Друк потрібно не тільки правильно підібрати, але й встановити на потрібне місце. При цьому враховуйте кімнату, де вона стоятиме, її площу та особливості.
Дотримуйтесь заходів пожежної безпеки, щоб пічка обігрівала необхідну площу без наслідків. Вогонь повинен бути під наглядом, щоб навіть за найменшого перегляду він не залишив межі дверцят.
Якщо ви сумніваєтеся, наскільки безпечно та раціонально ставити грубку у певне приміщення, краще порадьтеся перед цим із фахівцем. У будь-якому випадку вибір має бути грамотним та усвідомленим.