Печі для дому: огляд кращих моделей на дровах тривалого горіння та з водяним опаленням для приватного будинку чи дачі

Дров’яні печі для дому зігрівали та годували людей протягом тисячоліть. Сьогодні найкращі конструкції обігрівальних та варильних печей використовуються повсюдно як у традиційному виконанні, так і з сучасними доповненнями.

Печ для дому на дровах – вкрай корисний девайс, що дозволяє господарювати автономно. Використовуючи дрова, недорогі паливні брикети, непридатне паливо (лежка, тирса, лушпиння насіння, кукурудзяні качани), можна опалювати заміський будинок або котедж без необхідності підключення до зовнішніх мереж електроенергії та подачі газу.

Коли власники житла вирішили обладнати в будинку такий корисний пристрій, як піч, не зайвим буде хоча б поверхово вивчити різновиди печей, щоб отримати можливість обґрунтованого вибору.

Конструктивні елементи печі для дому

Будь-яка піч із цегли включає наступні конструктивні елементи:

  1. фундамент, призначенням якого є утримання масивної конструкції масою в кілька тонн.
  2. Масив печі, куди входять топкова і варильна камери, піддувало з колосниковою решіткою, а також складна система каналів, призначення яких є максимально повна утилізація тепла з розпечених газів, що виділяються в процесі горіння.
  3. Димохід – канал, що виводить продукти горіння за межі приміщення.
  4. Пічна труба – точка викиду диму.















У разі, коли будинок стоїть на стовпчастій або стрічковій основі, необхідно продумати, щоб фундамент печі з ним не стикався. Якщо цього не забезпечити, величезна маса печі спричинить відчутну деформацію через нерівномірне навантаження.

У будь-якому випадку, коли піч зводиться в давно побудованому будинку, чий проект не враховував такого додаткового обладнання, краще залучити до проектування досвідченого інженера, який зможе врахувати нові навантаження.

Підстава – частина печі між фундаментом та камерами згоряння палива. Декілька шарів цегли, по-перше, ефективно віддають тепло, а по-друге, оберігають фундамент від перегріву.

Під топочним відсіком знаходиться піддувало – порожнина, що дозволяє повітря вільно проникати в область горіння. Вище розташована топка, де відбувається процес горіння.

Тверде паливо розміщується поверх колосникових ґрат, що має безліч отворів, що пропускають повітря. Завдяки цим же отворам фрагменти палива, що перегоріло, провалюються вниз, звідки їх легко дістати за допомогою спеціальної лопатки.

Піч нерідко постачають варильним майданчиком і духовкою. Споконвіку у слов’ян зводилися печі з численними сушарками та теплою лежанкою, що дозволяє комфортно спати у люті морози.

Вибір функції

Насамперед необхідно визначитися з призначенням печі:

  • Друк для опалення будинку. Підходить у випадку, коли кухня обладнана газовою або електричною плитою;
  • Друк тільки для приготування їжі;
  • Комбінований пристрій ефективно обігріває будинок, водночас дозволяючи готувати їжу, як на звичайній плиті;
  • Печ-камін для будинку – підійде для елітного котеджу. Є візуальним центром дизайну вітальні, навколо якого розташовуються решта елементів – крісла, диван, стіл.

Види печей

Протягом тисячоліть пристрій дров’яної печі оптимізувався, досягнувши досконалості у середні віки. У різних країнах та кліматичних зонах використовуються усталені форми конструкцій, що дозволяють отримати максимум тепла при мінімальному обсязі палива.












Російська піч

Велична конструкція, що ефективно обігріває приміщення завдяки масштабній поверхні масивного корпусу. В об’ємній топковій порожнині горять дрова, створюючи надмірну температуру, якої вистачає і на прогрівання будинку, і на приготування їжі за допомогою чавунів та деко.

  • Величезною перевагою російської печі є палати – простора поверхня, що є «кризовим» спальним місцем у разі нестерпної холоднечі. Протоплена піч протягом ночі повільно віддає тепло, створюючи комфортні умови для відпочинку.
  • Характерною особливістю російської печі є також так зване опіку – довга камера між топкою і основою, що використовується як склад дров. Перебуваючи під топкою, дрова швидко сохнуть, завдяки чому добре розпалюються і горять.

Голландка

Опалювальний варіант, що відрізняється від російської грубки стрункішою і легкою конструкцією. Піч має топку, від якої йде складний лабіринт димоходів, пов’язаних між собою перемичками.

  • Метою є створення максимально довгого шляху, яким гарячі гази йдуть у трубу, за рахунок чого отримане тепло залишається всередині приміщення.
  • Сучасні раціоналізатори забезпечують голландку ще й варильною поверхнею, однак, у традиційному варіанті вогнище для приготування їжі розміщувалося завжди окремо.









Шведка

Удосконалений варіант голландки, розроблений шведськими майстрами у середині 18 століття. У цієї печі поруч із топковою порожниною розташована ще й духовка, зачинена дверцятами. У духовці можна готувати і розігрівати їжу, а якщо її відкрити під час протоплювання, вона ефективно поставлятиме тепло всередину приміщення.

Важливою рисою «шведки» є наявність просторого сушильного відсіку, розташованого над камерою топки. Весь мокрий одяг за ніч у цій камері висихав повністю.

Топити «шведку» слід двічі на день. Майстри стверджують, що ККД цього пристрою відповідає показникам російської грубки, а складається вона значно простіше та швидше, місця займає набагато менше.

Але створення такої конструкції доступне тільки досвідченому пічнику, оскільки при розробці проекту і під час роботи потрібно дотримуватися суворих розмірів.

Печка-камін

У даному контексті мова про декоративні каміни, що є центром рекреаційного куточка в котеджах та мисливських будиночках, не йдеться. Печка-камін – це складний гібрид опалювальної печі та вогнища, придатний для приготування їжі, а також службовець «опалювальним приладом»










Друк тривалого горіння

Звичайні пічки хоч і пройшли перевірку часом, але ККД мають порівняно низький: дров чи вугілля йде багато, доводиться постійно контролювати процес, підкладаючи паливо.

Зважаючи на високу ціну на дрова та паливо інших видів виник попит на піч, що раціонально використовує ресурси. І така конструкція була створена.

Піч тривалого горіння для будинку спалює паливо за унікальною технологією. Дрова в такій печі не горять звичайним чином, а лише повільно тліють при обмеженій подачі кисню, внаслідок чого утворюється горючий піролізний газ, який при згорянні дає величезну кількість тепла.

Фото печі для дому