Печі для дому: огляд кращих моделей на дровах тривалого горіння та з водяним опаленням для приватного будинку чи дачі

Дров’яні печі для дому зігрівали та годували людей протягом тисячоліть. Сьогодні найкращі конструкції обігрівальних та варильних печей використовуються повсюдно як у традиційному виконанні, так і з сучасними доповненнями.

Печ для дому на дровах – вкрай корисний девайс, що дозволяє господарювати автономно. Використовуючи дрова, недорогі паливні брикети, непридатне паливо (лежка, тирса, лушпиння насіння, кукурудзяні качани), можна опалювати заміський будинок або котедж без необхідності підключення до зовнішніх мереж електроенергії та подачі газу.

Коли власники житла вирішили обладнати в будинку такий корисний пристрій, як піч, не зайвим буде хоча б поверхово вивчити різновиди печей, щоб отримати можливість обґрунтованого вибору.

Конструктивні елементи печі для дому

Будь-яка піч із цегли включає наступні конструктивні елементи:

  1. фундамент, призначенням якого є утримання масивної конструкції масою в кілька тонн.
  2. Масив печі, куди входять топкова і варильна камери, піддувало з колосниковою решіткою, а також складна система каналів, призначення яких є максимально повна утилізація тепла з розпечених газів, що виділяються в процесі горіння.
  3. Димохід – канал, що виводить продукти горіння за межі приміщення.
  4. Пічна труба – точка викиду диму.















У разі, коли будинок стоїть на стовпчастій або стрічковій основі, необхідно продумати, щоб фундамент печі з ним не стикався. Якщо цього не забезпечити, величезна маса печі спричинить відчутну деформацію через нерівномірне навантаження.

У будь-якому випадку, коли піч зводиться в давно побудованому будинку, чий проект не враховував такого додаткового обладнання, краще залучити до проектування досвідченого інженера, який зможе врахувати нові навантаження.

Підстава – частина печі між фундаментом та камерами згоряння палива. Декілька шарів цегли, по-перше, ефективно віддають тепло, а по-друге, оберігають фундамент від перегріву.

Під топочним відсіком знаходиться піддувало – порожнина, що дозволяє повітря вільно проникати в область горіння. Вище розташована топка, де відбувається процес горіння.

Тверде паливо розміщується поверх колосникових ґрат, що має безліч отворів, що пропускають повітря. Завдяки цим же отворам фрагменти палива, що перегоріло, провалюються вниз, звідки їх легко дістати за допомогою спеціальної лопатки.

Піч нерідко постачають варильним майданчиком і духовкою. Споконвіку у слов’ян зводилися печі з численними сушарками та теплою лежанкою, що дозволяє комфортно спати у люті морози.