Сучасний приватний будинок або дача в середній смузі Росії з м’якою та суворою зимою не може забезпечити комфортні умови життя без печі. І тут не важлива її конструкція, використані матеріали, головне щоб вона була, і правильно функціонувала.
Далі розбиратимемося у питанні, як зробити піч своїми руками? Але багато хто скаже, — «можна придбати готовий виріб, і не напружуватися!» Справді, це найпростіший шлях, але власний виріб працює надійніше, оскільки кожна деталь зібрана своїми руками, і все протестоване і налагоджене для відповідної віддачі.
Початковий етап будівництва печі
Необхідно розібратися, які бувають креслення печі та як вони створюються. Важливо усвідомити, що йдеться про план конструкції виробу. Без нього не можна займатися збиранням, оскільки можна упустити важливу деталь або вузол, що згодом, може, обернуться у разі непрацездатною саморобкою. І даремно витраченим часом.
Важливо визначитися з якою метою планується спорудження печі для будинку. Деякі невигадливі господарі припускають, що на ній можна спати, як це робили в давнину. Але доведеться здивувати цю категорію домовласників.
Основні функції печі
Модель для невеликого будинку на 2-3 кімнати відрізняється простим пристроєм і збирається без особливих зусиль.
- Популярна для благоустрою житлової площі в селах, розташованих далеко від газопроводів.
- Але не рідко експлуатується як камін на основі сільського стилю.
- Складається з камери згоряння, зольника і димоходу. Максимальна ефективність гарантується для обігріву 20 квадратних метрів.
- Для великих будинків може модифікуватися обкладкою листовим металом із зовнішнього боку.
- Але, щоб не псувати інтер’єр допускається декорування плиткою, штукатуркою або каменем.
Друк з плитою, для приготування їжі
Підходить для дачі, в якій господарі вважають за краще жити влітку. До конструкції можна додати бак із водою, що збільшить комфортність життя. Але простіше використовувати у разі наявності електрики та газопроводу.
- Модель використовується лише для варіння їжі. На опалення не впливає на це експлуатуються електричні прилади або газова колонка.
- Корпус виготовляється із цегли. У внутрішній частині знаходиться димохід, топка та зольник.
- Зверху створюється плита для приготування їжі, допускається монтування духової шафи.
Важливо: Цей виріб дозволяє створювати талановиті страви з особливим смаком. Якщо використовувати горщик або казан на основі води без смаження можна значно покращити стан ШКТ та всього організму.Справа в тому, що здоровий кишечник – це гарантія потужної імунної системи.
Тому такий виріб популярний у вітчизняних домовласників не лише в селах, а й у дорогих будинках із продуманим інтер’єром.
Комбінована модель печі
Використовується для приготування їжі та опалення будинку. Але вирізняється дуже складним проектом. Тому не варто спиратися на цю модель. Вона підходить для великого будинку.
Після вибору проекту можна розпочинати створення креслення, щоб чітко розуміти, що і як робити.
З чого складається піч
Ми все максимально спростили. І розглянули головне, для чого використовується піч. Її будова це інше питання, що вимагає уваги, щоб з’явилося уявлення про майбутню роботу.
У процесі укладання варто розділити піч на три складові: тіло, фундамент, димар.
Докладна конструкція:
- Друк базується на основі цегляних або металевих перекриттів, стін;
- Потрібно додати ізоляційне покриття для захисту від проникнення вологи;
- Ніяк не можна без Шанцев — це такий отвір, що дозволяє забезпечувати додаткове обігрів приміщення;
- Необхідно піддувало дверцята для його експлуатації;
- У разі експлуатації для обігріву обов’язково застосовується повітряний канал, який забезпечує опалення приміщення по всій висоті;
- Потрібні двері для очищення;
- Обов’язкова засувка для регулювання напряму ходу опалення;
- Використовується конвекторний канал, Хайла, грати для колосника, засувка для перекриття димоходу, щоб запобігти втраті тепла.
Це, головні, вузли без згадки дрібних деталей, начебто, розорювання, отвори димоходу, душника та інших елементів якісної печі.
Піч-буржуйка своїми руками (покрокова інструкція)
Щоб вийшла надійна піч із цегли своїми руками, необхідно враховувати пожежну безпеку.
Після вибору місця для виготовлення, стелиться два шари гідроізоляції. Вище додається 10 мм піску.
Етапи кладки:
- Перший ряд укладається без розчину. Для контролю застосовується рівень;
- Монтуються дверцята піддувала. Кріпиться завдяки дроту, ізолюється азбестовим шнуром;
- Тепер застосовується шамотна цегла. Поверх його монтуються колосники над піддувалом;
- Новий ряд ставиться із застосуванням ложка. Задня стінка укладається без розчину;
- Встановлюються двері для топки.Кріпиться дротом та цеглою;
- Новий ряд на постіль, завдяки контуру 4 рівня;
- Знову застосовуємо ложку, але ззаду додається 2 цеглини;
- Верхній ряд перекриває двері для топки. Він завершується вище її основи на 130 мм;
- Кладка продовжується зі зміщенням цегли тому. Але до старту цього прийому додається азбестовий шнур, на нього монтуємо варильну плиту;
- Димова труба виготовляється з нового ряду. Встановимо жерстяну або алюмінієву гофровану трубу. Важливо, щоб вона не була надто масивною, оскільки існує ризик усунення центру тяжіння;
- На 11 ряду додається засувка для регулювання повітряного потоку. Вона ущільнюється азбестовим шнуром і замазується глиняним покриттям;
- Димова труба укладається в четвер. Для надійності закривається 3 рядами цегли;
- Необхідно прибрати вишибну цеглу допущену на 4 ряді. Димар очищається від сміття;
- Друк необхідно оббілити. Допускається будь-який вапняний склад із додаванням синьки, молока. Це захистить покриття від потемніння та швидкої руйнації;
- Додаємо металевий лист перед топочним відділом та встановлюємо плінтус.
Ми навмисне розглянули процес з дуже докладним описом, щоб було максимально зрозуміло, що, і як робити.
Піч-буржуйка з металу (інструкція)
Друк із металу своїми руками значно складніше у виготовленні. Але завдяки інженерному мисленню можна значно спростити будь-яку конструкцію в процесі роботи.
Що потрібно:
- Детальний креслення з позначенням розміру конструкції;
- Листовий метал з товщиною 4 – 5 мм;
- Сталеві куточки;
- Трубки зі сталі з діаметром 15 – 20 мм, але допускається заміна арматурою в 10 – 12 мм. Використовується для виготовлення колосникових ґрат;
- Труба з металу діаметром 180 мм;
- Дугове зварювання та електроди;
- УШМ на основі відрізного кола;
- Надійний молоток;
- Рулетка;
- Олівець або маркер.
Покрокова інструкція:
- Корпус монтується прямокутними листами зварюванням по стиках. Використовується 5 прямокутників відповідних розмірів. Нарізаються болгаркою.
- Боки зварюються з днищем. Вони підставляються на дно по черзі і зварюються. Кут контролюється кутником. Після перевірки стики повністю з’єднуються зварюванням.
- Задня стінка зварюється з бічними частинами та днищем. Усередині на бічні стінки наноситься розмітка майбутніх: топки, зольника. Враховуємо, що між цими зонами використовуватиметься колосникові грати. Саме її поверхню вкладається паливо. Щоб надійно закріпити її використовується раніше приварені куточки на основі бічної частини на висоті не більше 10 – 15 см від дна.
- Створюємо колосникові грати. Вона не повністю приварюється по куточках. Це потрібно для чищення печі.
- Тепер необхідно перевірити відбивач. Він розташований між топкою, димоходом і дожигателем, і також створюється в знімному вигляді.
- Перехід до пропалювання отвору для димоходу. Після цього вирізаємо 2 перемички. Вузька необхідна на решітці для поділу топки та зольника, широка розташується на боковині та кришці.
- Вигідно створювати великі дверцята для топки, щоб спростити закладку дров. Зольнику варто зробити вже трохи.
- Тепер можна зробити опору для печі.
- Для димоходу використовується труба діаметром 15-20 см. Її кінець виводиться за площу приміщення. Для цього використовується отвір у стіні чи даху. Важливо встановити трубу на основі 45 градусів за рогом. На нижньому рівні встановлюється заслінка для регулювання поворотного кута. Для її виготовлення використовується листова сталь з діаметром менше за саму трубу. Необхідно створити отвір для монтажу ручки заслінки регулювання.
- Тепер необхідно встановити буржуйку на робоче місце та перевірити працездатність.
Це не найпростіший спосіб виготовлення, оскільки не всі вміють працювати зі зварювальним апаратом. Але насправді все простіше, ніж, може, здатися на перший погляд.
Порівняння цегляної та металевої печі
Будь-яка піч або камін мають позитивні якості. Але необхідно враховувати розмір та тип приміщення.
Порівняємо можливості цегляної та металевої печі:
- Корпус цегляної версії створюється з цегли і відрізняється підвищеною теплоємністю. Металева збирається зі сталі або чавуну;
- У металевої значно тонша стінка. Тому вона швидко і більше нагрівається. Цегляна основа нагрівається довго і ніколи не досягає високих температурних значень;
- Металева версія віддає тепло лише в процесі топки. Цегляна деякий час продовжує обігрівати приміщення після припинення топки;
- У якісній металевій моделі високий рівень ККД спалювання палива чого не скажеш про цегляний аналог;
- Для цегляної моделі потрібен фундамент, і вона має збільшену масу. Металевий виріб можна монтувати на підлогу або підвішувати на стіні, що дуже зручно для збереження простору.
Яку піч вибрати? Це залежить від мети використання та доступного простору. Але цегляну значно простіше створити своїми руками. Тому як саморобна версія вона поза конкуренцією, а металева це сучасний аналог з розвиненими можливостями і спрощеним процесом експлуатації.