Печі для дому: огляд кращих моделей на дровах тривалого горіння та з водяним опаленням для приватного будинку чи дачі

Вибір функції

Насамперед необхідно визначитися з призначенням печі:

  • Друк для опалення будинку. Підходить у випадку, коли кухня обладнана газовою або електричною плитою;
  • Друк тільки для приготування їжі;
  • Комбінований пристрій ефективно обігріває будинок, водночас дозволяючи готувати їжу, як на звичайній плиті;
  • Печ-камін для будинку – підійде для елітного котеджу. Є візуальним центром дизайну вітальні, навколо якого розташовуються решта елементів – крісла, диван, стіл.

Види печей

Протягом тисячоліть пристрій дров’яної печі оптимізувався, досягнувши досконалості у середні віки. У різних країнах та кліматичних зонах використовуються усталені форми конструкцій, що дозволяють отримати максимум тепла при мінімальному обсязі палива.












Російська піч

Велична конструкція, що ефективно обігріває приміщення завдяки масштабній поверхні масивного корпусу. В об’ємній топковій порожнині горять дрова, створюючи надмірну температуру, якої вистачає і на прогрівання будинку, і на приготування їжі за допомогою чавунів та деко.

  • Величезною перевагою російської печі є палати – простора поверхня, що є «кризовим» спальним місцем у разі нестерпної холоднечі. Протоплена піч протягом ночі повільно віддає тепло, створюючи комфортні умови для відпочинку.
  • Характерною особливістю російської печі є також так зване опіку – довга камера між топкою і основою, що використовується як склад дров. Перебуваючи під топкою, дрова швидко сохнуть, завдяки чому добре розпалюються і горять.

Голландка

Опалювальний варіант, що відрізняється від російської грубки стрункішою і легкою конструкцією. Піч має топку, від якої йде складний лабіринт димоходів, пов’язаних між собою перемичками.

  • Метою є створення максимально довгого шляху, яким гарячі гази йдуть у трубу, за рахунок чого отримане тепло залишається всередині приміщення.
  • Сучасні раціоналізатори забезпечують голландку ще й варильною поверхнею, однак, у традиційному варіанті вогнище для приготування їжі розміщувалося завжди окремо.









Шведка

Удосконалений варіант голландки, розроблений шведськими майстрами у середині 18 століття. У цієї печі поруч із топковою порожниною розташована ще й духовка, зачинена дверцятами. У духовці можна готувати і розігрівати їжу, а якщо її відкрити під час протоплювання, вона ефективно поставлятиме тепло всередину приміщення.

Важливою рисою «шведки» є наявність просторого сушильного відсіку, розташованого над камерою топки. Весь мокрий одяг за ніч у цій камері висихав повністю.

Топити «шведку» слід двічі на день. Майстри стверджують, що ККД цього пристрою відповідає показникам російської грубки, а складається вона значно простіше та швидше, місця займає набагато менше.

Але створення такої конструкції доступне тільки досвідченому пічнику, оскільки при розробці проекту і під час роботи потрібно дотримуватися суворих розмірів.

Печка-камін

У даному контексті мова про декоративні каміни, що є центром рекреаційного куточка в котеджах та мисливських будиночках, не йдеться. Печка-камін – це складний гібрид опалювальної печі та вогнища, придатний для приготування їжі, а також службовець «опалювальним приладом»










Друк тривалого горіння

Звичайні пічки хоч і пройшли перевірку часом, але ККД мають порівняно низький: дров чи вугілля йде багато, доводиться постійно контролювати процес, підкладаючи паливо.

Зважаючи на високу ціну на дрова та паливо інших видів виник попит на піч, що раціонально використовує ресурси. І така конструкція була створена.

Піч тривалого горіння для будинку спалює паливо за унікальною технологією. Дрова в такій печі не горять звичайним чином, а лише повільно тліють при обмеженій подачі кисню, внаслідок чого утворюється горючий піролізний газ, який при згорянні дає величезну кількість тепла.

Фото печі для дому