Будівництво фінської печі
Фінська піч складається з п’яти деталей:
- Димохід
- Паливник
- Футерівка
- Кам’янка\
- Зольник (піддувало)
Топ фінської печі не відрізняється від класичної топки російської печі.
У паливник поміщають дрова чи вугілля. У піддувало або зольник є камерою, в якій зберігається зола. Димар (назва говорить сама за себе) служить для виведення диму за межі будинку.
- Футерівка, це обробка камери металом або щільним шаром металу, призначена для регулювання температури в приміщенні.
- Футування зберігає працездатність печі при контакті з вогнем.
- У фінській печі є два канали згоряння, не пов’язані один з одним. Вони прискорюють процес нагрівання приміщення з мінімальною витратою дров чи вугілля.
- Зольник або піддувало оснащено висувним контейнером, що дозволяє без зайвих зусиль очищати піч, не вдаючись до додаткових інструментів.
- Чавунні двері є механізмом надходження кисню до полум’я.
У фінських печах відкритого та закритого типу присутні кам’янка, що вміщає від 20 до 100 кг вугілля або дров.
Фінські печі опалюють приміщення за допомогою нагрівання повітря. Холодне повітря береться з підлоги, поступаючи в піч, нагрівається і виходить в кімнату через спеціальні отвори в кам’яні печі. Відбувається природна циркуляція повітря та нагріває приміщення.