Фінські печі: інструкція, як вибрати піч для лазні, дачі чи будинку. Переваги, недоліки та особливості конструкцій із цегли

Будівництво фінської печі

Фінська піч складається з п’яти деталей:

  1. Димохід
  2. Паливник
  3. Футерівка
  4. Кам’янка\
  5. Зольник (піддувало)



Топ фінської печі не відрізняється від класичної топки російської печі.

У паливник поміщають дрова чи вугілля. У піддувало або зольник є камерою, в якій зберігається зола. Димар (назва говорить сама за себе) служить для виведення диму за межі будинку.

  • Футерівка, це обробка камери металом або щільним шаром металу, призначена для регулювання температури в приміщенні.
  • Футування зберігає працездатність печі при контакті з вогнем.
  • У фінській печі є два канали згоряння, не пов’язані один з одним. Вони прискорюють процес нагрівання приміщення з мінімальною витратою дров чи вугілля.
  • Зольник або піддувало оснащено висувним контейнером, що дозволяє без зайвих зусиль очищати піч, не вдаючись до додаткових інструментів.
  • Чавунні двері є механізмом надходження кисню до полум’я.






У фінських печах відкритого та закритого типу присутні кам’янка, що вміщає від 20 до 100 кг вугілля або дров.

Фінські печі опалюють приміщення за допомогою нагрівання повітря. Холодне повітря береться з підлоги, поступаючи в піч, нагрівається і виходить в кімнату через спеціальні отвори в кам’яні печі. Відбувається природна циркуляція повітря та нагріває приміщення.