Як працює Булерьян
Пристрій працює досить просто: у топку завантажують необхідний обсяг дров, розпалюють їх, після чого обмежують доступ повітря в камеру. В результаті паливо не прогоряє миттєво, а повільно тліє.
- У другий відсік надходять продукти горіння у вигляді пального газу, відбувається його запалення, тепло, що виділяється, надходить у приміщення.
- При виготовленні булера самостійно, крім точного з’єднання елементів, потрібно точно розрахувати потужність пристрою.
- Тоді можна буде паливо підкладати лише двічі-тричі на добу.
Булер’ян відноситься до категорії печей тривалого горіння і може працювати у двох режимах: розпалювання та газифікації.
У першому випадку головним завданням буде розігрів приладу до температури 800°. Робиться це просто: паливо розпалюють, дверцята топки зачиняють, а заслінку відчиняють повністю. На виході температура повітряних мас досягає близько 140 °, і приміщення швидко прогрівається.
- У цьому методі піч має низький ККД і велику витрату палива. Саме з цієї причини булер’ян приблизно за тридцять хвилин переводять у режим газифікації.
- За цей час перша партія дров прогорає.Далі в камеру закладається друга партія дров, причому укладаються вони якомога щільніше, а проміжки між ними заповнюють тирсою. Після цього дверцята зачиняються, і заслінкою обмежується приплив повітря.
- У цьому режимі паливо повільно тліє, виділяючи газ, який догоряє у другій камері. При щільному завантаженні палива булер може працювати без додаткової закладки близько дванадцятої години – все залежатиме від породи дерева: чим вона твердіша, тим довше працює піч без закладки.
До недавнього часу булери використовувалися для опалення одного приміщення. Зараз з’явилися водяні печі булер’ян (моделі з водяним контуром) – аквабулери, їх застосовують для обігріву кількох кімнат або поверхів, проте такий пристрій особливим попитом не користується.