У цій статті йтиметься про такий опалювальний агрегат, як піч тривалого горіння. Розкажемо, у чому її переваги, чому вона набирає популярності останнім часом і чи можна її самостійно виготовити. Тож почнемо!
Немає ніякого сенсу проводити порівняння звичайних печей з печами довгого горіння, так як у обох різний ККД (коефіцієнт корисної дії). У традиційних печей ККД становить максимум 60%, а печі з тривалим періодом горіння він дорівнює 95%, тобто. майже 100%. Різниця в ККД – це одна з найголовніших переваг цієї печі.
ККД печей тривалого горіння
- Конструкція печі складається із 2 камер горіння. У першій камері горить тверде паливо, з невисокою часткою кисню. В іншій камері горять гази, що виділяються при спалюванні палива.
- Але річ у тому, що процес горіння палива вважається низькокалорійним, тому що тепло виділяється в невеликій кількості з достатньою температурою, щоб обігріти необхідне приміщення.
Як працює піч
Зараз ми пояснимо Вам принцип роботи цієї печі. Для початку нас цікавить процес горіння палива в першій камері агрегату.
Хоча правильніше буде цей процес назвати «тлінням», оскільки за малої частки кисню, тверде паливо не може повноцінно горіти. Отже, воно тлітиме.
Етапи обігріву будинку
Закладається паливо в грубку і підпалюється, при цьому заслінка піддувала повністю залишається відкритою. Це потрібно для того, щоб паливо нагрілося і почало виділяти теплову енергію на максимальний рівень, щоб нагріти приміщення до потрібної температури.
Цікавий факт. Завдяки використанню даної печі будинок можна прогріти приблизно за тридцять хвилин.
Після того, як будинок нагрівся, переходимо до низькокалорійного процесу. Заслінка піддувала закривається, тим самим перекриваючи влучення кисню в камеру горіння.
Хочеться додати, що сьогодні існує величезний вибір печей тривалого горіння. Тому покупець може придбати піч на власний розсуд, виходячи з технічних характеристик моделі: потужність, зовнішні дані, частота закладки палива.
Плюси та мінуси печей тривалого горіння
На жаль, грубка має не лише переваги, а й недоліки.
Переваги використання
- Економія споживання палива. Це найголовніша перевага таких печей і з цим не посперечаєшся.
- Високий ККД.Про це було зазначено у статті вище.
- Великий модельний ряд. На сьогоднішній день виробники пропонують різні моделі печей, які відмінно підійдуть будь-якому інтер’єру.
- Легкість в обслуговуванні. Можна робити закладку з високим інтервалом: від 5 годин до двох діб.
- Вибір пального. Можна використовувати будь-який вид палива.
Цікавий факт! На сьогоднішній день є у продажу комбіновані казани тривалого горіння.
Недоліки використання
- Представляє підвищені вимоги до будови димаря. Наприклад, неможливо використовувати багатовідвідну трубу.
- Щоб перейти до процесу тління палива, спочатку потрібно добре протопити будинок.
- Отже, буде велика витрата палива, оскільки піч працюватиме в режимі повного горіння.
Як вибрати піч
Перед тим, як придбати піч, потрібно визначити щонайменше два важливі моменти.
Перше – якою буде площа опалювального приміщення? Оскільки виробники опалювального обладнання пропонують печі, які можуть обігріти будинки площею від 80 до 250 квадратів.
Друге – як довго тлітиме паливо? У такому випадку, піч можна поділити на 3 групи:
- Мінімальний час: від 5 до 8 годин;
- Середній час: від 8 до 10 годин;
- Максимальний час: понад 10 годин
З чого виготовляють піч
У багатьох приватних домовласників постає питання: а чи можна самому виготовити пічку довгого горіння? Відповідь очевидна: звичайно ж, так! Головне – відповідний матеріал та певні навички. Якщо ці умови дотримані, то жодних проблем бути не повинно.
- Тоді виникає питання: а з чого можна виготовити пічку?
- Відповідь така: її можна виготовити з чавуну, цегли та сталі.
- Тоді виникає таке запитання: а з якого матеріалу її можна зробити?
З чавуном краще точно не зв’язуватися через те, що технологія виливки всіх необхідних деталей досить складна і енерговитратна. Залишається тільки цегла та сталь.
Що можна сказати про цеглу
Цегла – гарний та надійний матеріал для виготовлення пічки.Але в нього є суттєвий мінус – необхідно довго прогрівати будинок, щоб досягти комфортної температури, так як цегла має інерційні властивості.
Тому, щоб добре прогріти будинок, потрібно буде витратити велику кількість палива.
З усього цього залишається лише сталь. У наступному розділі ми розповімо Вам, як виготовити своїми руками піч тривалого зберігання, використовуючи металеву бочку.
Піч тривалого горіння своїми руками
У цьому розділі ми розглянемо саморобний варіант печі тривалого горіння. Вона називається – Бубафоня. Ця грубка не вимагає особливих фінансових витрат і її досить легко змайструвати.
Звичайно ж, без володіння базовими навичками роботи з електрозварюванням та шліфувальною машиною (яка називається в народі «болгаркою»), краще не варто виготовляти, щоб уникнути травм і каліцтв.
Які комплектуючі нам потрібні
- Залізні листи (товщина приблизно 5 мм)
- Труба (діаметром 100 мм.)
- Грати колосникові.
- Шнур азбестовий.
Далі переходимо до основних етапів створення печі довгого зберігання:
- У бочки вирізається кришка.
- Внизу бочки вирізається отвір під закладку палива.
- Ще нижче створюється отвір для піддувалу.
- 4.Внутрі бочки зварюються напрямні із дроту.
- 5.Вгорі бочки збоку прорізається отвір під димар.
- 6.Потім вирізається млинець із металевого листа діаметром майже як бочка, посередині вирізається отвір і прикріплюється труба.
- 7.Далі проводимо складання агрегату.
Ну що ж, все зроблено. Залишилося тільки встановити пічку за місцем призначення і прикріпити до неї димар.
Підбиваючи підсумки, можна сказати, що на сьогоднішній день такі печі набувають все більшої і більшої популярності, тому що у них більше переваг порівняно з традиційними печами. Основні плюси такої печі – це економна витрата палива та високий коефіцієнт корисної дії.